15 Ocak 2012 Pazar

ömerağalar


Ağabeyli’den yola çıkarak Ilgadın’a  ulaşan 2 kardeş kendi aralarında Ilgadın’ın 2 kişiye yetmeyeceği kanaatine varırlar. 1’i, yine batıya doğru yoluna devam ederek   Andırın çevresine yerleşir.  Diğer kardeş ise, Ilgadın çeşmesinin başını kendine  yurt edinir. 

İşte bunun adı, 

SÜLEYMANDIR. Ağabeyli’deki akrabaları gibi yine malcılığa ağırlık verdi. Sayıları yüzlerle ifade edilen davarların, büyükbaşların, sahibi oldu. Bunun yanında ekilebilen ve ırgatların uğraştığı tarlaları,  bağ –bahçe, arıların  sahibiydi.

Yıllar sonra torunu  Ömer,(Mehmet Aliağa’nın oğlu)  yazları Şahin kayasının kuzey sırtlarındaki serinliği keşfetti. Sarımollalı’da  yazlık yurtlar kurdu.

O, Ilgadın Tepesinde   otururken bir gün Döngele’deki ahbabı Ermeni gelir. Ömer Ağa’ya değirmenin altındaki büyük ve verimli tarlayı bağışlayacağını söyler. Çünkü Ermeniler yolcudurlar. Ömer Ağa, “ Dünya malı… değmez.” demekle yetinir. Çünkü onun dünya malına, özellikle de zorbalıkla el konulan malda ve mazlumun malında gözü yoktur. 

Köse Mehmet daha 10 yaşında iken, kendisinden hayli büyük olan amcasının oğlu Ömerağa’ya Sarımollalı Köyünden gelin getirmeye gidenlerle gitti.

Bir gün Mehmetali Ağa , amcasının oğlu  Köse Mehmet’e asker oğlunu sordu. Köse Mehmet: “Ahmet’in Gelibolu’dan mektubu geliyor” deyince duygulandı.

Sonraları, ismini verdikleri oğlu  Ömer  Mehmet’te  babasına  yakın bir karektere sahip olacak.

Ömer Mehmet, Sarımollalı köyünde aldığı tarlayı yine köylülere satarak Yenicekale eşrafından Kötekli mevkiinde  bulunan bir çok tarla aldı. (Evinin çevresi, karşısı-oynak-mertekçi, Kalapalıt Gediği vs..  )

------------------

Resmi kayıtlarda Mehmet Ali Ağa’nın iki oğlu var.

Ömerağalar’ın seceresini araştırırken 1841 senesine kadar inebiliyoruz.  Yani, resmi kayıtlar bize gösteriyor ki, Süleyman’ın Hatice’den olma 1841 doğumlu  oğlunun adı: Mehmet (Mehmet Ali).

Ömerağalar’ın  dedeleri olan M. Ali  Ağa 1841  yılında doğdu, 70 yaşında, 1911   vefat etti. Ömerağalar’ın  neneleri olan Ayşe,  kocasının ölümünden sonra 3 yıl daha yaşadı ve 1914  yılında vefat etti.

 Ömerağalar’ın  dedeleri M. Ali  Ağa cömertti. Çok sayıda tarlası vardı. Derler ya, "baba adam". Tabiri caizse öyle idi.  Fakirlere iş verirdi. Arkadaşları fakirlerden oluşurdu. Ya da düşkünlere daha bir önem verirdi. Düşkünlerle yer içerdi.
M. Ali Ağa, kimsenin hakkı üzerinde kalsın istemezdi, dine gereken önemi verirdi.

Bir gün, kardeşi Ciğerci Ahmet’in oğlu dedem Köse Mehmet av dönüşünde amcasının evine avladığı kekliklerden gönderdi. “Yiğenimin avı sürekli olsun” düşüncesi ile verilen ava karşılık avcar gönderdi.

Ömer Ağa, Sarımollalı Köyünden Fatma Hanımla evlendi.

Ömer Ağa da babası M. Ali  Ağa  kadar varlıklı olmasa da onun gibi misafirperver, cömertti. Çok sayıda keçi, koyun ve sığırı vardı. Bunlar için birkaç defa çoban tuttu. Coğrafi koşullar nedeniyle çobanlar kaçtı. En sonunda  Altıparmaklı’dan gözünü budaktan esirgemeyen, yiğit bir genç olan  Ahmet’i çoban olarak tuttu.  Ahmet, zamanla  Çoban Ahmet diye ünlendi.

M. Ali  Ağa’nın Ayşe hanımla evliliğinden (resmi kayıtlara göre) 2 oğlu oldu.

Bunlar:

a-    Ömer, (Ömerağa) 1867 yılında doğdu. 98 yıl yaşadı ve 1965 yılında Ilgadın’da vefat etti.

b-Mehmet, 1881 yılında doğdu, 1919 yılında vefat etti.

O günlerde merkezden başka yerde cami yoktu. Köylüler, Cuma günleri Yenicekale’ye camiye giderlerdi. Camiden dönen batı köylülerini Ömer Ağanın Sarımollalı’dan olan hanımı çevirir, onlara yemek yedirirdi. O günlerde yemek önemli şeylerdendi.

Ömer Ağa,nın  Sarımollalı Köyünden, Fatma Hanımla evliliğinden  3’ü kız, 6’sı erkek olmak  üzere 9  çocuğu oldu.
-------------

M. Ali Ağa’nın  oğullarından Ömerağa’nın  zürriyeti şu şekilde:

1.    Kendisi,1867 yılında doğdu ve 1965 yılında vefat etti

2.    Eşi,  Süleyman  kızı  Fatma  1878 yılında doğdu ve 1967  yılında  vefat etti.

3.    İbrahim   isimli oğlu 1897 yılında doğdu ve 1931  yılında vefat etti.

4.    Ahmet   isimli oğlu 1902 yılında doğdu ve 1993   yılında vefat etti.

5.    Elife isimli  isimli  kızı  1899  yılında doğdu ve 1978 yılında vefat  etti.

6.    Mehmet   isimli  oğlu   1910  yılında doğdu ve 1992 yılında vefat  etti.*

7.    Ali  isimli oğlu 1910   yılında doğdu ve 1997   yılında vefat etti.

8.    Ayşe    isimli kızı 1913 yılında doğdu ve 1927 yılında vefat etti.

9.    Hürü    isimli  kızı  1919 yılında doğdu ve vefat tarihi bilinmiyor.

10.  Süleyman   isimli oğlu 1923 yılında doğdu ve 2010  yılında vefat etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu gibi insanları kutlamak gerekir. Ülkenin kültürüne büyük katkısı olacağı inancondayım bu gibi araştırmaların.