21 Aralık 2011 Çarşamba

imamlı



İMAMLI    

AYŞE HALA :  Ciğerci Ahmet’in vefatından sonra miras paylaşmak için kızı  Ayşe'yi de  davet ettiler. Ayşe, miras için oğlu Ali'yi gönderdi.  Oğlu Ali’ye; " büyük dayından al, küçük dayına ver."  dedi.

     

İmamlı
Kozludere’den gelerek Çukuroba mahallesine yerleştiler. Sonraları aralarından ayrılma oldu. İçlerinden 1’i Ilgadın’ı, ilerleyen yıllarda da Kötekli’yi yurt edindi.
Kötekli’ye yerleşen İmam Hüseyin idi.

Daha önce ismini zikrettiğim gibi, Ciğerci Ahmet’in 3 çocuğu vardı.

Bunlar
1. Kadı,
2. Köse Mehmet,
3. Ayşe.
İmam Hüseyin’e, Ciğerci Ahmet’ten kızı Ayşe’yi istediler. Ciğerci Ahmet’in koştuğu şartların hepsini taşıyan İmam Hüseyin Koca, Ayşe (babamın halası, dedemin kız kardeşi) ile evlendi.

Gelin, K. Maraş’ın mahallesi olan Çukuroba’ya geldi. Çünkü o yıllar Çukuroba’da ikamet ediyorlardı. Köyden gelen gelin, şehrin sıkıcı havasına dayanamadı, hastalandı. Çocukluğunun ve genç kızlığının geçtiği yer olan Ilgadın’a götürdüler. İyileşti. Şehre geldiğinde hastalanıyordu. Köyün havası iyi geldiğinden, İmam Hüseyin önce Ilgadın’a, sonrada Kötekli’ye yerleşti.

İmam Hüseyin Koca aydın biriydi. O zamanlarda lüks olan köstekli saat İmam Koca’da vardı. Köylüler, ezan zamanı İmam Hüseyin Koca’dan öğrenirlerdi.
Oruç aylarında, iftarı bekleyen köylüler İmam Hüseyin’in işaretini beklerlerdi. Çünkü iftar zamanını teneke çalma emri vererek köylülere duyururdu. Sonraları bu güzel geleneği oğlu İmam Durdu uyguladı.
*
İmamlı, ekip biçmeyle beraber dokumayla da uğraştı. Fakat dokuma ilgi alanlarıydı.
Yine İmam Ahmet’in oğlu Hayri Temizel: Amcası İmam Durdu ile birlikte dokuma işini yaptığını, ama bu mesleği severek yaptığını, günde 3 top bez dokuduğunu, yakın köylerdeki kişilerin müşterileri olduğunu zikretmektedir.

İmam Hüseyin’in torunu, İmam Ahmet’in oğlu, Hayri; 1958 yılında Kore Savaşına giderken celb muamelesini Kayabaşı mahallesinden yaptırdığını ifade etmektedir.

İmam Hüseyin’nin 3 oğlu oldu.

Bunlar

1. İmam Durdu

1964 yılının baharında Kötekli’de vefat etti. Babası İmam Hüseyin gibi aydın biriydi. Manevi yönü yüksekti. Köylüleri toplar, onlara karadavut ve siret okur, her konuda aydınlatırdı.

2. İmam Ahmet

Kardeşi İmam Ali ile aynı günde vefat etti. Askerden dönüyordu. K. Maraş’ın merkez köyü Üngüt’e geldiğinde ayağındaki yarası azdı. Orada kaldı. Hasta olduğuna dair Kötekli’deki kardeşi İmam Durdu’ya haber geldi. Gece yola çıkıldı. Üngüt’e ulaştıklarında tan vakti idi. Ama Kardeş İmam Ahmet ilk horoz ötümü vefat etmişti. (İmam Ahmet’e ait bilgiyi oğlu Hayri’den aldım. Hayri, son cümlenin bitiminde epeyi huzursuzdu. “Köye haber yollayacaklarına keşke Maraş’a doktora götürselerdi.” Diye hayıflandı. )


3. İmam Ali *

Akrabası, zamanın patronlarından Ali Çavuş Hatay’a çeltik ekmişti. Hasat zamanı hesap işleri için onu çağırmıştı. Çeltik sonrası Osmaniye’ye geldiklerinde gece idi. Tren garında gazla aydınlanan cılız bir ışık vardı. Ali Çavuş ve Üngüt’lü Memiş tren garının karşı tarafına geçtiler. O arkadan geliyordu. İki vagon arasında ezildi.

*
İmam Durdu'nun Oğulları: a) Veysel, b) Salih.
Veysel’in Oğulları: a) İmam, b) Durdu, c) Ali, d) Ahmet.
Salih’in Oğulları: a) Mehmet, b) Hut.

İmam Ahmet'in Oğulları: a) Hayri, b) Ali.
Hayri’nin oğulları: a) Hüseyin, b) Ahmet, c) Ömer, d) Durdu, e) Harun.
Ali’nin oğulları: a) Ahmet, b) Mehmet, c) Üzeyir.

İmam Ali'nin Oğulları: a) Halil, b) Kemal, c) Ahmet.
Halil’in sülbü yoktur.
Kemal’in oğulları: a) Ali, b) Fahri, c) Mehmet, d) Hüseyin, e) Seyfullah. Ahmet’in oğulları: a) Ali, b) Burak.

*

* İmam Ali, kardeşi Ahmet ile aynı gün vefat etti.
Kardeşi, horaz ötümü Ünğüt’te vefat etmişti. Güneş doğmuş dünyayı aydınlatmıştı. Kardeşinin vefat haberi İmam Ali’ye ulaşamadan kendi de akşam sonrası vefat etti.
İmam Ali, inanılmaz derecede zeki idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında 5 sene Mustafa Kemal’in emrinde çalıştı. Harf devriminden önce savaş anılarını kalın bir kitapta topladı. Kitap bir türlü basılamadı. O, her iki yazıyı da okur ve yazardı.
Zaman geçmiş, Mustafa Kemal ölmüştü. İmam Ali’nin fikrinden Ankara’ya gitmek, arkadaşlarını ziyaret etmek geçti. Tanıdığı İnönü vardı. Maksadı, Yenicekale’nin Nahiye Müdürlüğünü elde etmekti. Ama ömrü kifayet etmedi.

Ölümünden sonra, oğlu Halil kitabı, Kayışlı’da (Yenicekale) öğretmenlik yapan Hacı Efendiye teslim etti.
Hacı Efendi, sonraları K. Maraş İmam hatip lisesinde meslek dersleri öğretmeni iken kitap istendi. O da “benim kitapların arasında” dedi. Ama ardına düşülmedi. Savaş anılarının olduğu kesin bu gerçek tarih kitabında beş yıllık özel anıları ve hayatı da olması ihtimal dahilinde.
---
AÇIKLAMA
Mustafa Kemal'in arkadaşıydı. Mustafa Kemal bir çok işlerinde ona danışırdı. Aralarında müşavere... İleri görüşlü, çok zeki olması Latin alfabesini 1928 yılından önce yani Mustafa Kemal'in kara tahtada 28 harfi gösterdiği fotoğraf var ya... İmam Ali  bunları çok önceden biliyordu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu gibi insanları kutlamak gerekir. Ülkenin kültürüne büyük katkısı olacağı inancondayım bu gibi araştırmaların.